diumenge, 25 de març del 2012

COLLEGATS, MOLES DEL PESSÓ, via CREUER PONTIAC

24/03/12.  Collegats sembla saturat de vies però darrerament encara van sortint noves propostes. Ara feia temps que no escalava per aquesta zona, la nova proposta d'en Joan Vidal i la ressenya d'en Luichy, detallada com sempre, va fer que enseguida passés a ser un nou projecte. Aquest dissabte amb en Manel ens hi arribem.


L'arribada al petit aparcament sempre és una incògnita, avui però hem tret Bingo directe, no hi ha cap cotxe.
La via comença per la clàssica via Performance, per deixar-la a la mitat del primer llarg, anant a la dreta a buscar unes plaques més verticals. El traçat està molt ben trobat, trobarem trams al final del primer llarg i  començament dels segon, amb molsa que salpebre els passatges força obligats, on cal escalar entre assegurances amb V+ obligat. La roca bona als primers llargs i que als darrers haurem de controlar a trams, tot i que ha estat sanejat. La via ens a fet gaudir, amb l'increment d'atenció que cal posar-hi. De segur que és convertirà una clàssica de la zona. Pels consumidors convulsius de vies del Club "Don Limpio" i amants de la roca tirant al formigó, trigueu d'anar-hi, la via tal com està està força bé.  L'escalador s'ha d'adaptar a la via i no la via a l'escalador, aquesta n'és un bon exemple d'això. 

itinerari

ressenya d'en Luichy a la nochedelloro

RESSENYA:


Primera ascensió: novembre 2011 per Joan Vidal.
Equipament: Parabolts 10 amb xapes Faders, 1 clau i algun pont de roca.
Material: 15 cintes exprés, més reunions. Semàfor alien, camalot 1i 2 poden ser útils. Nosaltres només hem posat dos cops l'alien vermell.

Aproximació: Després d'àrea de descans de la Font de la Figuereta, passat la Pobla de Segur direcció Sort, passem un túnel trobarem un petit aparcament per a quatre cotxes, a mà esquerra. D'aquí surt un camí vent fressat que porta al barranc de Sant Pere. Seguim per aquest camí, primer passem per un coll on surt la via equipada per on baixarem. Seguim fins a una corba molt tancada que canvia de vessant, des d'aquest punt ja veurem l'agulla adossada que ens marca el peu de via. Deixem el camí i pugem directament, trobarem alguna fita. Haurem de fer una grimpada de III per arribar a la R0.

Ll 1. Pugem directament per la placa, seguim un tram amb oposició per tornar a la placa, en aquest punt la via Performance va en tendència a l'esquerra, la nostra via flanqueja a la dreta.
Pugem directament per la placa obligada, on caldrà escalar entre assegurances. Trobarem molsa, però hi han bones preses i forats. R1 45m, 12 parabolts. IV+, 6a+ (Ae/V+).

Ll 2 Sortim directament a buscar un marcat desplom que superem amb passos atlètics, la placa s'ajeu però de seguit trobem dos trams amb passatges desplomats. Després la placa per verticalitat i dificultat fins a trobar la R2, 45m, 11 parabolts 1 pont de roca. V,6a, IV,V+,IV.

Ll3. Aquest llarg és força variat i combinat. la paret perd verticalitat, pugem directament per la placa, fins una fissura, d'aquí anirem en tendència a la dreta fins arribar al peu d'un díedre per on pugem, fins el peu d'un desplom el superem i la placa ens porta a la R3, 50m,7 parabolts un pitó. IV+, V+, V,V+,IV.

Ll4 És un llarg de transició flanquegem cap a la dreta per unes grades fàcils, superem un ressalt i seguim cap a la dreta fins a trobar la R4, 35m, sense equipament, II,III,II.

Ll5 Sortim directament per una placa vertical i mantinguda on cal anar buscant les preses. Sortim a la dreta (savina). seguim per una zona m.es ajaguda amb roca a vigilar que ens porta al cim. R5 en un arbre, 30m, 5 parabolts. V+, IV,IV+.

Descens: Seguim per la carena cap el Nord (dreta) seguint fites fins a trobar la via equipada, per on baixem fins el coll on trobem el camí que ens portarà fins a la carretera.

Informació: La nochedelloro2, LO GALL

Per Manel Díaz i Joan Asín.

l'espectacular primer llarg

al segon llarg haurem d'anar superant desploms 

arribant a la R2 la placa s'ajeu

al variat tercer llarg

quart llarg de tràmit

bona placa al inici del darrer llarg

sortint de la via

FOTOCIM

11 comentaris:

lux ha dit...

ei Joan!
Enhorabona i Gracies! aquesta se m'havia passat!
i fa bona pinta!...

tinc ganes de tornar a collegats!

juan carlos ha dit...

Hola,ya me ponéis deberes.

joan asin ha dit...

Lu és una bona opció per tornar a Collegats.
Juan Carlos recuperate pronto que tenemos trabajo.

Jaumegrimp ha dit...

La Pèrformance ja em va agradar força, aquesta pel que sembla també promet! gràcies per divulgar-la, hi anirem!
Per cert el dissabte vam estar a la Liebe Claudia, ens va agradar molt, bona feina!!

Mingo ha dit...

Felicitats Joan, els G.A.LLS me'n van parlar be, queda apuntada, per més endavant, que quan surten hi ha cua.
Salut

Lo Gall ha dit...

Que! Os ho vau pasar be, eh??. Una abraçada

Llorenç ha dit...

al final sembla que es una bona opció per tornar a Collegats! queda apuntada! ara que fa bon temps per anar-hi! merci per la piada! anar buscant nous racons!

joan asin ha dit...

Jaume aquesta opció és més difícil i está salpebreda amb molsa però a mi m'agradat força.
Si Mingo triga una mica que a tu t'agraden les vies molt netes. Nosaltres vam escalar sols.
Ei sergi aquest com ens vau guanyar, je,je. Una via molt bona.
Llorenç és una bona opció per anar a Collegats.

Mingo ha dit...

Joan si una via està bé ho dic i si hi ha alguna pega també t'ho diré no t'enganyaré. La 2ona tirada del Coniller quan hi vam anar estava força impracticable per la terra.

joan asin ha dit...

Mingo,en aquesta via al final del primer llarg i principi del segon hi ha molta molsa senzillament t'avisava per que si trigues la gaudiràs més.Em sap greu que t'hagis ofès. Te he dit alguna cosa dels teus comentaris sobre la via Liebe Clàudia del Coniller? I Tant que pots dir el que pensis faltaria més.

Mingo ha dit...

Joan sis plau que ja tenim una edat per ofendren's per aquestes tonteries.
Eii que no passa res. Vinga ens continuem llegint