divendres, 12 de gener del 2018

MALANYEU. PARET DEL DEVESÓ. Vies DE L'ESCORPÍ i AMICS DE MALANYEU.

10/01/18: Aquests dies de fred cal cerca roca calenta, avui tornem a Malanyeu. El Manel està de re-entre i no ens volem complicar gaire. A Malanyeu si fas una via et queda curta i si en fas dos en aquest temps et passes. Avui aprofitem per fer primer la via de l’Escorpí, té dos llargs (25-10) però el fem en un. La R és la mateixa de la via Amics de Malanyeu, així què rapelem i pugem per la via Amics de Malanyeu.

Les dues vies estan pràcticament equipades amb parabolts, 1 pitó i ponts de roca, tret del tercer llarg de la via Amics de Malanyeu què només trobarem dos ponts de roca. Passarem amb el semàfor de l’aliens i el Camalots 0,75,1,2. Del cim hem baixat seguint l’aresta cap a l’est a buscar el PR què ens retorna a Malanyeu. El sol ens ha acompanyat i hem escalat amb bona temperatura.



DADES

Indret: Malanyeu, paret del Devesó
Nom Via: De l’Escorpi
Primera ascensió: 2013
Per: Joan Baraldes.
Nom Via: Amics de Malanyeu
Primera ascensió: abril 2011
Per: Francesc Suñol, Joan Baraldes.
Roca: Calcari peculiar.
Orientació: Sud
Equipament: Parabolts, 1 pitó i ponts de roca.
Material: 12 cintes exprés, semàfor aliens i Camalot 0,75,1,2
Dificultat: V+ grau amable. Obligat V/A0.
Catalogació:** C2
Horari: 1, 2 h.
Informació:
Accés: De Berga anem per la C17 direcció túnel de Cadi, trobarem el trencall a ma dreta de Malanyeu, l’agafarem i aparquem a la placeta on hi ha l’escola i camp de futbol.
Aproximació: De l’aparcament agafem la pista en direcció nord (parets) la seguim fins a trobar un trencall a mà esquerra, senyals PR gris/groc, el seguim, trobarem un corriol d’aigua, pont de fusta. Passem a tocar per una casa i seguim els senyals de PR, fins a un altre torrent sec, quan el PR segueix a l’esquerra agafem una pista direcció est uns metres i trobem un corriol a ma esquerra que puja, sinuosament, pels bancals  fins a peu de paret. Escorpí nom pintat i AM (Amics de Malanyeu) a peu de via.
Descens: Caminant per l’aresta direcció est a buscar el PR què ens retorna a Malanyeu o en ràpel per alguna de les vies properes.

Descripció:

La via de l’Escorpí té dos llargs de corda (25-10m), però és pot fer en un va per una placa mantinguda de V amb algun passatge al mig una mica més difícil.

La via Amics de Malanyeu té tres llargs de corda. El primer va per una placa mantinguda amb una dificultat de V amb un tram més difícil i roca a vigilar al darrer tram.
El segon llarg surt a la dreta i puja per la placa coincidint amb la via Francesc Suñol.
El Tercer llarg, flanqueja a la dreta per un tram herbós i agafa una placa què ens porta al cim sortint per un díedre a la dreta. Aquest llarg està net (2 ponts de roca) i cal protegir amb flotants.

En resum una via més buscant –se espai entre altres vies. El millor el primer llarg.

Per: Isabel Notivioli, Manel Benavent, Joan Asín.

primer llarg Escorpí
primer llarg Escorpí
Via de l'Escorpí
primer llarg AM
primer llarg AM
segon llarg AM
segon llarg AM
tercer llarg AM
FOTOCIM