dijous, 4 de gener del 2018

MALANYEU. PARET DEL DEVESÓ. Via CULÉS

3/01/18: Primera escalada de l’any 2018, quedem amb la colla dels dimecres avui amb la Isabel i l’Antonio, anem a la Malanyeu. Portem varies opcions i al final ens decidim per la via Culés. Aquesta via va per la banda esquerra de la paret del Devesó, a questa zona és bastant herbosa i les vies van buscant-se pas per enllaçar les plaques, per un altre banda hi han moltes via i cal anar en compte per a trobar la què volem fer. Quan arribem a Malanyeu encara toca l’ombra a la paret mentre fem l’aproximació i ens preparem ja toca el sol a la paret, sobre les 11h passades. A peu de via ens trobem a l’Eduard i el Josep Mª, ells volien fer també la via Culés però veient l’aspecte és decanten per la via Aina què tampoc l’han fet. Pugem en paral·lel  i al final anem a dinar plegats a la Nou, tot comentant la jugada.
La via té quatre llargs de corda, el segon és de tràmit i els altres tres tenen els seus passatges, el millor el darrer.
 
DADES

Indret: Malanyeu, paret del Devesó
Nom Via: Culés
Primera ascensió: març 2014
Per: Joan Baraldes, Antoni Alarcón.
Roca: Calcari peculiar.
Orientació: sud
Equipament: pràcticament equipada amb ponts de roca i 2 parabolts
Material:10 cintes exprés, friends 0,75,1,2, aliens.
Dificultat: V+/V grau amable.
Catalogació: ** S/C2.
Horari: 1:30h
Informació:
Accés: De Berga anem per la C17 direcció túnel de Cadi, trobarem el trencall a ma dreta de Malanyeu, l’agafarem i aparquem a la placeta on hi ha l’escola i camp de futbol.
Aproximació: De l’aparcament agafem la pista en direcció nord (parets) la seguim fins a trobar un trencall a mà esquerra, senyals PR gris/groc, el seguim, trobarem un corriol d’aigua, pont de fusta. Passem a tocar per una casa i seguim els senyals de PR, fins a un altre torrent sec, quan el PR segueix a l’esquerra agafem una pista direcció est uns metres i trobem un corriol a ma esquerra que puja, sinuosament, pels bancals  fins a peu de paret. Una fita i nom pintat a peu de via.
Descens: Seguim la cresta direcció est fins a trobar els ràpels de la via Aina. Baixem en tres ràpels, 25, 32, 40m, el segon ràpel amb una corda de 60 queda just però amb compte és pot fer aprofitant l’allargament de la corda.

Descripció:

Primer llarg, comença per una ressalt amb un passatge atlètic per seguir per placa  i anar en tendència a l’esquerra fins a trobar la R1 1 parabolt.
Segon llarg sortim a la dreta entre herbes i pugem per una placa a la dreta, bones preses, un cop superar sortim a una feixa herbosa i anem cap a l’esquerra fins a un arbre on muntem la R2 baga a l’arbre.
Tercer llarg sortim directament per un esperó, seguim per un díedre i entrem a la R3 a la dreta, zona herbosa.
Quart llarg, sortim directament un pel a l’esquerra per la placa i anem a buscar un pont de roca seguim per la placa i sortim per una mena de díedre, R4 1 parabolt i savina. Nosaltres ens hem fet un petit embolic al dubtar, però al final ens hem en sortit.

En resum, una via més què és busca pas en aquesta part de la paret poc mantinguda, cercant les plaques més escalables, entre zones herboses què li treuen ambient. Per addictes a la zona.

Per: Isabel Notivoli, Antonio Gómez, Joan Asín.
primer llarg
primer llarg
arribant a la R1
segon llarg de tràmit
arribant a la R2
inici tercer llarg
tercer llarg
tercer llarg
quart llarg
quart llarg
FOTOPEUDEVIA